Περιεχόμενα
Το κλείσιμο δημοφιλών ζαχαροπλαστείων έχει προκαλέσει σεισμό στην αγορά. Η Plaisir, μια αγαπημένη αλυσίδα στη Θεσσαλονίκη, βρίσκεται αντιμέτωπη με πλειστηριασμούς λόγω χρεών.
Μάθετε περισσότερα για την ιστορία της αλυσίδας, τα σχέδια επέκτασης και τις οικονομικές δυσκολίες, που οδήγησαν στους επικείμενους πλειστηριασμούς της παραγωγικής μονάδας και των ακινήτων της. Παρά τις προσπάθειες για μείωση του κόστους και το νέο επιχειρηματικό σχέδιο, οι επιπτώσεις του COVID-19 και της οικονομικής κρίσης προκάλεσαν σημαντική μείωση του τζίρου και οικονομικές απώλειες για την εταιρεία.
Ο αντίκτυπος στην αγορά: Κλείσιμο των ζαχαροπλαστείων Plaisir
Το κλείσιμο της γνωστής αλυσίδας Plaisir προκάλεσε σοκ σε ολόκληρο τον κλάδο της ζαχαροπλαστικής. Αντιμέτωπη με πέντε πλειστηριασμούς λόγω χρεών, το μέλλον της αλυσίδας παραμένει αβέβαιο.
Αυτό αποτελεί σημαντικό πλήγμα για τη Θεσσαλονίκη, όπου το Plaisir έχει γίνει ένα εμβληματικό εμπορικό σήμα, που αγαπήθηκε τόσο από τους ντόπιους όσο και από τους τουρίστες.
Η ιστορία του Plaisir
Η Plaisir ιδρύθηκε το 1984 από τον Άρη Παπαοικονόμου, έναν επιχειρηματία με πάθος για τη ζαχαροπλαστική.
Η μάρκα έγινε γρήγορα αγαπητή στους Θεσσαλονικείς, με τα επόμενα καταστήματα να ανοίγουν στο Πανόραμα, την Περαία, την Τριανδρία και άλλες πολυπληθείς περιοχές. Η Plaisir διαφοροποίησε τις δραστηριότητές της το 1990, επεκτεινόμενη με μεγάλη επιτυχία στην εστίαση.
Το 2006, η μάρκα ενεπλάκη σε διαμάχη μεταξύ του τότε νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη και του νομαρχιακού συμβούλου Μιχάλη Τρεμόπουλου. Αυτό προέκυψε από καταγγελίες για απευθείας αναθέσεις που δίνονταν για διάφορες εκδηλώσεις της νομαρχίας.
Η κ. Ιουλία Χαλβατζή, σύζυγος του Π. Ψωμιάδη και μέτοχος του καταστήματος Plaisir στον Εύοσμο, αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με τη διοργάνωση δεξιώσεων της νομαρχίας.
Παρά την επιτυχία της, οι οικονομικές επιδόσεις της Plaisir άρχισαν να μειώνονται μετά την οικονομική κρίση και την πανδημία COVID-19. Το 2021, η αλυσίδα αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για την παραγωγική της μονάδα στη Ν.
Ραιδεστό και τέσσερα ακίνητα ιδιοκτησίας του Άρη Παπαοικονόμου και της εταιρείας συμφερόντων του Ανθή Ζαχαροπλαστείου Α.Ε.
Το μέλλον του Plaisir
Η Plaisir εφάρμοσε ένα νέο επιχειρηματικό σχέδιο για την επόμενη πενταετία έως το 2025, εστιάζοντας στη διαφοροποίηση της παραγωγικής της διαδικασίας, στην ενίσχυση σημαντικών μεριδίων στα νέα προϊόντα της εταιρείας και στο εύρος των επιτυχημένων υφιστάμενων συνεργασιών. Παρά ταύτα, η αλυσίδα βρίσκεται αντιμέτωπη με το σφυρί των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για την παραγωγική της μονάδα στη Ν. Ραιδεστό τον Μάιο του 2023 και το μέλλον της μάρκας παραμένει αβέβαιο.
Πλειστηριασμοί σε ακίνητα
Τέσσερις πλειστηριασμοί έχουν προγραμματιστεί σε βάρος του Άρη Παπαοικονόμου και της Ανθής Ζαχαροπλαστείας Α.Ε., οι οποίοι αφορούν ένα κατάστημα στην περιοχή της Περαίας και τρία ακίνητα στην Καλαμαριά.
Τα ακίνητα αυτά υπόκεινται σε διάφορες υποθήκες, προσημειώσεις και κατασχέσεις. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, ωστόσο, για τον όμιλο Πλαίσιο είναι το σφυρί για την παραγωγική «καρδιά» της εταιρείας στη Ν. Ραιδεστό, με τιμή πρώτης προσφοράς 548. 954 ευρώ.
Με το αβέβαιο μέλλον του Plaisir, το ερώτημα παραμένει αν η αλυσίδα θα ξεπεράσει το «εμπόδιο» και θα συνεχίσει να προσφέρει τις γλυκές και αλμυρές προκλήσεις της στους πολίτες της Θεσσαλονίκης και τους επισκέπτες της πρωτεύουσας.