Περιεχόμενα
- ΔΝΤ και οι προκλήσεις του ψηφιακού ευρώ: Το cash fee και η τεχνολογική επανάσταση του χρήματος
- Τέλος μετρητών: όταν σταματά η χρήση κερμάτων και χαρτονομισμάτων
- Η τεχνολογική επανάσταση του χρήματος: Στη Βρετανία η κυβέρνηση δεσμεύεται να προστατεύσει τα μετρητά και στις ΗΠΑ ετοιμάζονται να φορολογήσουν τις συναλλαγές με κρυπτονομίσματα.
- Η εξάπλωση του ψηφιακού χρήματος: ο αγώνας για τη διατήρηση των μετρητών στο Ηνωμένο Βασίλειο
- προκλήσεις και ανάπτυξη: Η άνοδος των κρυπτονομισμάτων
ΔΝΤ και οι προκλήσεις του ψηφιακού ευρώ: Το cash fee και η τεχνολογική επανάσταση του χρήματος
.
Το ΔΝΤ πιέζει για ηλεκτρονικές συναλλαγές, ενώ ορισμένες χώρες αντιστέκονται. Η ΕΕ αντιτίθεται στα κρυπτονομίσματα, αλλά η χρήση του ψηφιακού χρήματος μεταμορφώνει το παγκόσμιο τοπίο.
Σε έκθεσή του με τίτλο «Η άνοδος του δημόσιου και ιδιωτικού ψηφιακού χρήματος», το ΔΝΤ τονίζει την ανάγκη να παρεμβαίνουν οι θεσμοί και να διασφαλίζουν την αξιοπιστία και τη σταθερότητα των νέων μορφών χρήματος. Καθώς η εξάπλωση του ψηφιακού χρήματος συνεχίζεται, το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει το ζήτημα της διατήρησης των μετρητών, τα οποία σταδιακά εξαφανίζονται.
Ταυτόχρονα, προκύπτουν ανησυχίες σχετικά με την εισαγωγή του ψηφιακού ευρώ, όπως το όριο νομισματικής κυκλοφορίας, οι ανισότητες αγοραστικής δύναμης, οι κίνδυνοι πληθωρισμού, οι διεθνείς επιπτώσεις, η ανωνυμία και η δυνατότητα έκδοσης σταθερού νομίσματος από την ΕΚΤ.
Χρέωση μετρητών: όταν σταματά η χρήση κερμάτων και χαρτονομισμάτων.
Τέλος μετρητών: όταν σταματά η χρήση κερμάτων και χαρτονομισμάτων
Μετρητά: Το ΔΝΤ προωθεί τη χρήση μόνο ηλεκτρονικών συναλλαγών, με αρκετές χώρες ωστόσο να αντιστέκονται. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και αρκετές χώρες αντιτίθενται στη χρήση κρυπτονομισμάτων. Πότε θα καταργηθούν οριστικά τα μετρητά;.
Η τεχνολογική επανάσταση του χρήματος: Στη Βρετανία η κυβέρνηση δεσμεύεται να προστατεύσει τα μετρητά και στις ΗΠΑ ετοιμάζονται να φορολογήσουν τις συναλλαγές με κρυπτονομίσματα.
Η τεχνολογική επανάσταση του χρήματος: Στη Βρετανία η κυβέρνηση δεσμεύεται να προστατεύσει τα μετρητά και στις ΗΠΑ ετοιμάζονται να φορολογήσουν τις συναλλαγές με κρυπτονομίσματα.
Η ετυμηγορία σχετικά με το αν τα κρυπτονομίσματα αποτελούν φούσκα ή όχι δεν έχει ακόμη εκδοθεί και τα σκαμπανεβάσματα των τιμών τους τροφοδοτούν τη συζήτηση, αλλά είναι πλέον γεγονός ότι όλο και περισσότεροι επίσημοι φορείς εστιάζουν στο θέμα του ψηφιακού χρήματος και στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται διεθνώς.
Ακόμη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ασχοληθεί με το θέμα, συμπεριλαμβάνοντας τα κρυπτονομίσματα, μαζί με τα ψηφιακά νομίσματα που ετοιμάζουν οι κεντρικές τράπεζες και τα stablecoins στις νέες μορφές χρήματος που αλλάζουν τον παγκόσμιο χάρτη.
Σε έκθεσή του με τίτλο «Η άνοδος του δημόσιου και ιδιωτικού ψηφιακού χρήματος», που εκδόθηκε στις αρχές Ιουλίου, το ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις φέρνουν μια νέα εποχή ψηφιακού χρήματος, η οποία απαιτεί την παρέμβαση των θεσμικών οργάνων παγκοσμίως για να διασφαλιστεί ότι οι νέες μορφές χρήματος παραμένουν αξιόπιστες, δεν απειλούν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα εντός των χωρών και δεν οδηγούν σε απώλεια της νομισματικής κυριαρχίας των χωρών.
Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να παρέμβει στον τομέα αυτό παρακολουθώντας τις εξελίξεις, παρέχοντας συμβουλές και προτείνοντας πολιτικές, καθώς, όπως αναφέρει: «η άνοδος του ψηφιακού χρήματος έχει βαθιές, εκτεταμένες και αλληλένδετες επιπτώσεις στην εγχώρια οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα και στη σταθερότητα του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος».
Η έκθεση επισημαίνει ότι τα κρυπτονομίσματα είναι πολύ ευμετάβλητα για να χαρακτηριστούν τεχνικά ως «χρήμα», αλλά γίνονται επίσης αποδεκτά ως μέσο πληρωμής και, ως εκ τούτου, αποτελούν μέρος του νέου σκηνικού, μαζί με τα ψηφιακά νομίσματα που ετοιμάζουν οι κεντρικές τράπεζες, το ηλεκτρονικό χρήμα που χρησιμοποιείται από τα τραπεζικά συστήματα πληρωμών και διάφορες άλλες μορφές ψηφιακών μάρκων που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε διάφορες πλατφόρμες. Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, οι εξελίξεις είναι τόσο σαρωτικές που σε λίγα χρόνια ο σημερινός κατάλογος των μορφών ψηφιακού χρήματος θα είναι ξεπερασμένος.
Η εξάπλωση του ψηφιακού χρήματος: ο αγώνας για τη διατήρηση των μετρητών στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η εξάπλωση του ψηφιακού χρήματος: ο αγώνας για τη διατήρηση των μετρητών στο Ηνωμένο Βασίλειο
Η εξάπλωση του ψηφιακού χρήματος είναι τέτοια που στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένα από τα ζητήματα αιχμής είναι η διατήρηση των μετρητών, καθώς τα τελευταία εξαφανίζονται σταδιακά.
Διάφορες ομάδες πίεσης, βουλευτές και εφημερίδες όπως η Telegraph συμμετέχουν στην εκστρατεία «Protect Cash».
Προχθές, ο υπουργός Οικονομικών Τζον Γκλεν δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα ασχοληθεί με το θέμα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ώστε να διασφαλίσει την πρόσβαση σε μετρητά, ιδίως για τους πιο ευάλωτους της κοινωνίας.
Η συγκεκριμένη εκστρατεία επικεντρώνεται στη διατήρηση των αυτόματων ταμειολογιστικών μηχανών (ΑΤΜ), τις οποίες οι τράπεζες μειώνουν συνεχώς επειδή η ζήτηση για μετρητά μειώνεται.
Στη Βρετανία, ο αριθμός των ΑΤΜ μειώθηκε κατά 18% το 2018-2019, και η τάση αυτή προφανώς ενισχύθηκε εν μέσω της πανδημίας.
Η τάση αυτή επηρεάζει ιδιαίτερα τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα, τα οποία έχουν τα μεγαλύτερα εμπόδια στην πρόσβαση στην τεχνολογία και στις εξελιγμένες χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες που προσφέρονται ψηφιακά.
Η άνοδος των κρυπτονομισμάτων: προκλήσεις και ανάπτυξη.
προκλήσεις και ανάπτυξη: Η άνοδος των κρυπτονομισμάτων
Τα κρυπτονομίσματα εξακολουθούν να αποτελούν κόκκινο πανί για τα επίσημα θεσμικά όργανα και τους περισσότερους οικονομολόγους, καθώς θεωρούνται και πράγματι είναι απλές μονάδες λογαριασμού χωρίς εγγενή αξία και χωρίς εγγυητή, οι οποίες μπορούν να αγοραστούν ή να πωληθούν σε ανεξάρτητες ιδιωτικές πλατφόρμες, αλλά κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να τις αγοράσει. Έτσι, λένε πολλοί οικονομολόγοι, η πραγματική αξία των κρυπτονομισμάτων είναι μηδενική, παρόλο που αγοράζονται και.