«Το μυστήριο των εξαφανισμένων ΑΤΜ: Πώς οι τράπεζες μας ληστεύουν και συρρικνώνουν τα δίκτυα»

Δείτε το μυστήριο πίσω από την εξαφάνιση των ΑΤΜ και πώς να πάρετε χρήματα τώρα! Οι τράπεζες κλείνουν υποκαταστήματα και πιέζουν τους υπαλλήλους να φύγουν σε ένα νέο «τσουνάμι» λουκέτων. Μάθετε πώς μας ληστεύουν με κόλπα με πιστωτικές κάρτες.

«Το μυστήριο των εξαφανισμένων ΑΤΜ: Πώς οι τράπεζες μας ληστεύουν και συρρικνώνουν τα δίκτυα»>

Περιεχόμενα

  1. Θρίλερ με ΑΤΜ: Τι συμβαίνει;
  2. Τράπεζες: Μας ληστεύουν σε κοινή θέα
  3. Τράπεζες: Τσουνάμι λουκέτων
  4. Τι μπορείτε να κάνετε τώρα: Προστατεύοντας τα χρήματά σας
  5. Η μεγάλη εικόνα: Πως οι τράπεζες μας απογοητεύουν
  6. Η κατώτατη γραμμή: Πάρτε δράση τώρα

Δυσκολεύεστε να αποκτήσετε πρόσβαση σε μετρητά από ΑΤΜ στην περιοχή σας; Η εξαφάνιση των ΑΤΜ έχει γίνει μυστήριο, με αναφορές για δυσλειτουργικά μηχανήματα και κλείσιμο υποκαταστημάτων.

Η κατάσταση αφήνει πολλούς κατοίκους και επιχειρήσεις σε αγροτικές περιοχές χωρίς πρόσβαση σε βασικές τραπεζικές υπηρεσίες. Εν τω μεταξύ, οι τράπεζες ωθούν τους υπαλλήλους τους σε προγράμματα εθελούσιας εξόδου και κλείνουν υποκαταστήματα για να μειώσουν το δίκτυο και το εργατικό δυναμικό τους.

Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτό το συνεχιζόμενο ζήτημα και τι μπορείτε να κάνετε για να πάρετε χρήματα τώρα.

Θρίλερ με ΑΤΜ: Τι συμβαίνει;

Η εξαφάνιση των ΑΤΜ σε πολλές περιοχές της χώρας έχει γίνει μυστήριο.

Ο Δήμος Ξηρομέρου, για παράδειγμα, απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στη διοίκηση της Εθνικής και της Τράπεζας Πειραιώς, αφού τα ΑΤΜ δεν εφοδιάζονταν με μετρητά, δημιουργώντας μια απαράδεκτη κατάσταση για τους πολλούς κατοίκους, επισκέπτες και επιχειρήσεις του Αστακού και του Δήμου γενικότερα. Το κλείσιμο των τραπεζικών καταστημάτων σε πολλούς δήμους έχει οδηγήσει σε ανησυχίες ότι οι πολίτες δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε τραπεζικές υπηρεσίες.

Τράπεζες: Μας ληστεύουν σε κοινή θέα

Οι τράπεζες έχουν επινοήσει ένα νέο τέχνασμα   διανέμουν πιστωτικές κάρτες για φοροαπαλλαγές που προσφέρουν έκπτωση 3% αν πληρωθούν εφάπαξ ή σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις.

Ωστόσο, οι πελάτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι εάν χρησιμοποιούν μια τραπεζική πιστωτική κάρτα με άλλες οφειλές σε αυτήν, οι οφειλές αυτές αναμειγνύονται με τις άτοκες δόσεις, οδηγώντας σε υψηλά επιτόκια. Οι τράπεζες οδηγούν επίσης τους υπαλλήλους τους σε οικειοθελή αποχώρηση, κλείνοντας υποκαταστήματα και χρησιμοποιώντας «γενναιόδωρες οικειοθελείς απολύσεις» για τη μείωση του προσωπικού.

Τράπεζες: Τσουνάμι λουκέτων

Οι τράπεζες πιέζουν τους υπαλλήλους τους να εφαρμόσουν προγράμματα «εθελούσιας» εξόδου, οδηγώντας στο κλείσιμο πολλών υποκαταστημάτων. Μόνο η Τράπεζα Πειραιώς μετέθεσε 800 εργαζόμενους σε υποκαταστήματα που πρόκειται να κλείσουν.

Το «σχέδιο» των τραπεζών περιλαμβάνει το κλείσιμο 64 υποκαταστημάτων της Τράπεζας Πειραιώς, 25 της Εθνικής Τράπεζας και 7 της Τράπεζας Αττικής μέσα στο καλοκαίρι, μεταξύ των οποίων πολλά σε ακριτικές και ορεινές περιοχές και νησιά με κυρίως ηλικιωμένους κατοίκους. Με τον τρόπο αυτό περιθωριοποιούνται χιλιάδες πολίτες που δεν έχουν πρόσβαση σε ψηφιακά μέσα.

Τι μπορείτε να κάνετε τώρα: Προστατεύοντας τα χρήματά σας

Υπό το πρίσμα αυτών των εξελίξεων, είναι σημαντικό να προστατεύετε τα χρήματά σας. Ελέγχετε τακτικά τον λογαριασμό σας και, αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε ύποπτη δραστηριότητα, επικοινωνήστε αμέσως με την τράπεζά σας.

Να είστε προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε ΑΤΜ και βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν γύρω σας πρόσθετες συσκευές. Προστατεύετε πάντα το πληκτρολόγιο όταν πληκτρολογείτε τον κωδικό PIN σας και προσέχετε τους αγνώστους που προσφέρονται να σας βοηθήσουν.

Βεβαιωθείτε ότι μετράτε διακριτικά τα χρήματά σας και ότι δεν είστε μόνοι σας όταν χρησιμοποιείτε ΑΤΜ σε περιοχές χωρίς κόσμο, ιδίως τη νύχτα. Τέλος, μην αφήνετε τα κλειδιά ή τα τιμαλφή σας στο αυτοκίνητό σας ενώ χρησιμοποιείτε ένα ΑΤΜ και μην αφήνετε τη μηχανή του αυτοκινήτου σας αναμμένη.

Η μεγάλη εικόνα: Πως οι τράπεζες μας απογοητεύουν

Οι εξελίξεις αυτές αντικατοπτρίζουν τα γενικότερα προβλήματα του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα. Με έναν τραπεζικό υπάλληλο για κάθε 292 κατοίκους, η Ελλάδα υστερεί σε σχέση με τη ζώνη του ευρώ, η οποία έχει έναν για κάθε 185 κατοίκους.

Το κλείσιμο υποκαταστημάτων σε ακριτικές και ορεινές περιοχές και σε νησιά με κυρίως ηλικιωμένους κατοίκους περιθωριοποιεί χιλιάδες πολίτες που δεν έχουν πρόσβαση σε ψηφιακά μέσα. Αυτό αποτελεί μείζον πρόβλημα σε μια χώρα όπου μόνο το 37% των Ελλήνων χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο για τραπεζικές συναλλαγές, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 57%.

Η κατώτατη γραμμή: Πάρτε δράση τώρα

Αν ανησυχείτε για το κλείσιμο των τραπεζικών καταστημάτων και την εξαφάνιση των ΑΤΜ, υπάρχουν μέτρα που μπορείτε να λάβετε.

Επικοινωνήστε με την τράπεζά σας και εκφράστε τις ανησυχίες σας, και αν δεν είστε ικανοποιημένοι με την απάντησή της, εξετάστε το ενδεχόμενο να αλλάξετε τράπεζα που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες σας. Μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε με τον τοπικό σας βουλευτή ή ευρωβουλευτή και να τους ζητήσετε να αναλάβουν δράση.

Τέλος, βεβαιωθείτε ότι προστατεύετε τα χρήματά σας, όντας προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε ΑΤΜ και ελέγχοντας τακτικά τον λογαριασμό σας για τυχόν ύποπτη δραστηριότητα.

To top