Περιεχόμενα
Δείτε την εμπνευσμένη ιστορία του Άγγελου Πατσιά, ενός νεαρού δασκάλου που δημιούργησε ένα μοναδικό σχολείο στην ορεινή περιοχή του Ρεθύμνου στην Κρήτη.
Με τη φιλοσοφία της μάθησης χωρίς να το συνειδητοποιεί, ο Άγγελος και η ομάδα του έχουν μεταμορφώσει το παραδοσιακό σύστημα διδασκαλίας χρησιμοποιώντας τη φύση και τη δημιουργικότητα για να εμπνεύσουν τους μαθητές. Μάθετε περισσότερα για την καινοτόμο προσέγγισή τους και τον αντίκτυπο που είχαν στους μαθητές και την κοινότητά τους σε αυτή τη διορατική συνέντευξη.
Η εμπνευσμένη ιστορία του Άγγελου Πατσιά και της Σχολής της Φύσης και των Χρωμάτων
Ο Άγγελος Πατσιάς, ένας νέος δάσκαλος από τη Δράμα, είναι ο ιδρυτής του Σχολείου της Φύσης και των Χρωμάτων, που βρίσκεται στον Φουρφουρά, ένα χωριό στην ορεινή περιοχή του Ρεθύμνου στην Κρήτη.
Μαζί με μια ομάδα δασκάλων, ο Άγγελος αλλάζει το πρόσωπο της διδασκαλίας, βρίσκοντας νέους τρόπους για να κάνει τη μάθηση διασκεδαστική και ελκυστική για τους μαθητές.
Η αρχή μιας νέας προσέγγισης στη διδασκαλία
Όταν ο Άγγελος διορίστηκε στη Σχολή Φουρφουρά σε ηλικία 25 ετών, μαζί με άλλους δύο νέους καθηγητές, τον Γιάννη Μανωλακάκη και τη Γιούλη Μποσδελεκίδου, είχαν έναν ξεκάθαρο στόχο στο μυαλό τους: να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον που θα ικανοποιούσε πρώτα απ’ όλα τους ίδιους. Ήθελαν να βρουν έναν τρόπο να μαθαίνουν τα παιδιά χωρίς να το καταλαβαίνουν. Έτσι, άφησαν στην άκρη τα παλιά σχολικά βιβλία και δημιούργησαν ένα νέο σχολείο που έχει ως επίκεντρο την αυτοδιαχείριση, τη φύση και τη δημιουργικότητα.
Αλλαγή του συστήματος εκ των έσω
Ο Άγγελος και η ομάδα του άλλαξαν σταδιακά το σύστημα εκ των έσω. Μεταμόρφωσαν τις αίθουσες διδασκαλίας και δημιούργησαν δραστηριότητες που έκαναν τη μάθηση διασκεδαστική και ελκυστική για τους μαθητές.
Εισήγαγαν δραστηριότητες όπως το «Fourfouras TV» και το «Mountain Network», όπου οι μαθητές έγιναν δημοσιογράφοι και έμαθαν για την τοπική ιστορία και τις παραδόσεις. Δημιούργησαν επίσης ένα κοτέτσι, έναν μετεωρολογικό σταθμό, έναν κήπο και μια κουζίνα όπου τα παιδιά έμαθαν πώς να μαγειρεύουν και να διαχειρίζονται τα δικά τους έργα.
Στροφή σε ένα πιο ανθρώπινο σχολείο
Μετά από πέντε χρόνια, ο Άγγελος και η ομάδα του έχουν μεταμορφώσει με επιτυχία το σχολείο Fourfouras σε ένα πιο ανθρώπινο σχολείο που στοχεύει πρώτα στη μάθηση και μετά στη γνώση.
Το σχολείο σέβεται την άποψη και τον χαρακτήρα των μαθητών και τους μαθαίνει πώς να μαθαίνουν για τον εαυτό τους και να παίρνουν αποφάσεις για τον εαυτό τους. Οι δραστηριότητες του σχολείου επικεντρώνονται στην καλλιέργεια της δημιουργικότητας και της περιέργειας των παιδιών, κάνοντας τη μάθηση πιο ενδιαφέρουσα και ευχάριστη.
Ο αντίκτυπος στα παιδιά του Fourfouras
Ο πραγματικός αντίκτυπος του έργου του Άγγελου και της ομάδας του θα φανεί όταν αυτά τα παιδιά μεγαλώσουν και γίνουν κάτοικοι του χωριού τους.
Αλλά προς το παρόν, έχουν πετύχει κάτι απίστευτο – έχουν αναδείξει έναν «παράξενο» εαυτό στα παιδιά, ένα χαμόγελο αγάπης και περιέργειας που θα τα συνοδεύει για μια ζωή.
Αντιμετώπιση του εκφοβισμού
Ο Άγγελος πιστεύει ότι ο εκφοβισμός υπήρχε πάντα και ότι η οικογένεια έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στην αντιμετώπισή του. Για τα παιδιά που εκφοβίζουν, η οικογένεια που βρίσκεται πίσω τους είναι υπεύθυνη σε τεράστιο βαθμό.
Στο σχολείο Fourfouras, οι δάσκαλοι χρησιμοποιούν μια λεπτή ισορροπία μεταξύ του να μιλήσουν στο παιδί για να του δείξουν το λάθος του, αλλά και να του δώσουν ένα χέρι για να προχωρήσει με τους συνομηλίκους του. Δείχνουν στο παιδί ότι δεν είναι μόνο του και το βοηθούν να βρει πιο δημιουργικές διεξόδους για την ενέργειά του.
Το μέλλον της Σχολής Fourfouras
Στόχος του Άγγελου και της ομάδας του είναι να βελτιώσουν τη διαφοροποιημένη διδασκαλία τους, όχι για να καταλάβουν ποιοι είναι οι καλοί και ποιοι οι κακοί μαθητές, αλλά για να δώσουν σε κάθε μαθητή την ευκαιρία να γίνει καλός και να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές του. Το σχολείο έχει συνεργαστεί με κάποιους Έλληνες επιστήμονες από το CERN, οι οποίοι θα αναθέσουν στα «Φουρφουράκια» αποστολές που διαρκούν μία ή δύο εβδομάδες.
Τα παιδιά θα έχουν τους καλύτερους ερευνητές για να τα διδάξουν και να μάθουν για την επιστήμη με διασκεδαστικό και ελκυστικό τρόπο.
Συμπέρασμα
Το Σχολείο της Φύσης και των Χρωμάτων στον Φουρφουρά, στην Ελλάδα, είναι ένα εμπνευσμένο παράδειγμα για το πώς οι εκπαιδευτικοί μπορούν να αλλάξουν το πρόσωπο της εκπαίδευσης βρίσκοντας.