Περιεχόμενα
Κοινωνία χωρίς μετρητά: Το τέλος των κερμάτων και των χαρτονομισμάτων
.
Σε μια νέα εποχή συναλλαγών, τα μετρητά και τα κέρματα καθίστανται παρωχημένα. Η δημοτικότητα των χρεωστικών καρτών και του ψηφιακού χρήματος συνεχίζει να αυξάνεται κατακόρυφα, ακόμη και για αγορές κάτω των δύο ευρώ.
Ένας ιδιοκτήτης καφετέριας στο κέντρο της Αθήνας αποκαλύπτει ότι περισσότεροι πελάτες προτιμούν πλέον να πληρώνουν με χρεωστική κάρτα παρά με μετρητά, τάση που παρατηρείται σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και περίπτερα με εγκατεστημένα ΑΤΜ.
Τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος επιβεβαιώνουν αυτή τη στροφή, με 19,7 εκατομμύρια ενεργές κάρτες πληρωμών σε κυκλοφορία μέχρι το τέλος του 2021, μια αύξηση 6% από το 2020.
Συγκεκριμένα, ο αριθμός των χρεωστικών καρτών αυξήθηκε κατά 7%, φθάνοντας τα 16,8 εκατομμύρια κάρτες. Οι εκδόσεις προπληρωμένων καρτών αυξήθηκαν κατά 13% για πέμπτη συνεχή χρονιά, φτάνοντας συνολικά τα 1,9 εκατομμύρια κάρτες.
Οι πιστωτικές κάρτες σημείωσαν αύξηση 2% και ανήλθαν σε 2,9 εκατομμύρια κάρτες, ενώ οι εικονικές κάρτες αυξήθηκαν κατά 7% και ανήλθαν σε 107.000 κάρτες. Η έξαρση των ηλεκτρονικών συναλλαγών παραμένει η κινητήρια δύναμη πίσω από την έκδοση προπληρωμένων και εικονικών καρτών πληρωμών.
Ο συνολικός αριθμός των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών ξεπέρασε τα 1,6 δισεκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση 44% από τα 1,1 δισεκατομμύρια του 2020.
Μόνο οι συναλλαγές με χρεωστικές κάρτες έφτασαν τα 1,5 δισεκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση 48% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι χρεωστικές κάρτες συνεχίζουν να αντικαθιστούν τα μετρητά, αντιπροσωπεύοντας το 92% του συνόλου των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών.
Οι συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες έφτασαν τα 135 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση 11% από το 2020. Οι πιστωτικές κάρτες αποτέλεσαν το 8% του συνολικού αριθμού των συναλλαγών. Η αξία των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών έφτασε τα 83 δισ.
ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 25% σε ετήσια βάση.
Οι χρεωστικές κάρτες αντιπροσώπευαν το 93% της συνολικής αξίας των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών, ενώ οι πιστωτικές κάρτες αντιπροσώπευαν το 7%.
Κατά μέσο όρο, ο αριθμός των συναλλαγών ανά κάρτα αυξήθηκε κατά 35% σε 84 συναλλαγές και η μέση αξία των συναλλαγών αυξήθηκε κατά 18% σε 4.186 ευρώ από 3.550 ευρώ. Η αύξηση αυτή μπορεί να αποδοθεί στον υψηλότερο όγκο και αξία των συναλλαγών με χρεωστικές κάρτες.
Με πάνω από το 90% των συναλλαγών να είναι ανέπαφες, τα στοιχεία του δικτύου Cardlink αναδεικνύουν την αυξανόμενη προτίμηση στη χρήση των smartphones για πληρωμές.
Οι Έλληνες χρησιμοποιούν πλέον τις κάρτες τους ακόμη και για μικρές συναλλαγές, με το 39% των συνολικών συναλλαγών Cardlink να είναι κάτω των 10 ευρώ, το 22% κάτω των 5 ευρώ και το 7% κάτω των 2 ευρώ.
Οι καταναλωτές υιοθετούν επίσης εναλλακτικές μεθόδους ψηφιακών πληρωμών, όπως οι πληρωμές IRIS Payments που προωθεί η ΔΙΑΣ.
Η χρήση της υπηρεσίας IRIS P2P (Person to Person) αυξήθηκε κατά 550% το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο δύο χρόνια νωρίτερα.
Η υπηρεσία αυτή επιτρέπει ομαδικές πληρωμές, επιτρέποντας στα άτομα να μεταφέρουν χρήματα ο ένας στον άλλο μέσω της επιλογής IRIS στην εφαρμογή mobile banking, η οποία υποστηρίζεται από συνεργαζόμενες τράπεζες όπως η Alpha Bank, η Εθνική Τράπεζα, η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς.
Μια άλλη προσφορά, η IRIS P2B (Person to Business), διευκολύνει τις άμεσες πληρωμές σε επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις, με περισσότερους από 69.000 εγγεγραμμένους τραπεζικούς λογαριασμούς επιχειρήσεων.
Οι επιχειρήσεις επωφελούνται από την άμεση είσπραξη οφειλών, ενώ οι πελάτες μπορούν να πραγματοποιούν πληρωμές χρησιμοποιώντας μόνο τον αριθμό κινητού τηλεφώνου ή τον ΑΦΜ, χωρίς να απαιτείται ο IBAN. Και τα δύο μέρη πρέπει να ενεργοποιήσουν την υπηρεσία IRIS στο mobile banking.
Για να ενισχύσουν την ευκολία των πελατών, οι επιχειρήσεις μπορούν να παρέχουν έναν κωδικό QR που περιέχει τον αριθμό κινητού τηλεφώνου ή τον αριθμό ΦΠΑ για σάρωση μέσω της εφαρμογής mobile banking του πελάτη.
Περαιτέρω, οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν πληρωμές μέσω κωδικών RF/QR για τέλη κυκλοφορίας, e-παραβόλου προς το Δημόσιο και λογαριασμούς ενέργειας και τηλεπικοινωνιών. Δεδομένα DIAS.
Τελικός: Νέα εποχή στις συναλλαγές – Τέρμα τα κέρματα και τα χαρτονομίσματα. Τελικός: Νέα εποχή στις συναλλαγές – Τέρμα τα κέρματα και τα χαρτονομίσματα
Τελικός: Νέα εποχή στις συναλλαγές – Τέρμα τα κέρματα και τα χαρτονομίσματα
Η νέα εποχή των μετρητών και των κερμάτων έχει τελειώσει: Μεγάλη αύξηση συνεχίζουν να παρουσιάζουν οι συναλλαγές με χρεωστικές κάρτες καθώς και με ψηφιακό χρήμα και μάλιστα για αγορές κάτω των δύο ευρώ.
Οι χρεωστικές κάρτες ξεπερνούν τα μετρητά. Οι χρεωστικές κάρτες ξεπερνούν τα μετρητά
Οι χρεωστικές κάρτες ξεπερνούν τα μετρητά
«Ο αριθμός των καταναλωτών που πληρώνουν τον καφέ τους με χρεωστική κάρτα είναι πλέον μεγαλύτερος από εκείνους που πληρώνουν με μετρητά», λέει ένας ιδιοκτήτης καφετέριας στο κέντρο της Αθήνας.
Κάτι που συμβαίνει πλέον σχεδόν παντού, από τα μεγάλα σούπερ μάρκετ μέχρι τα περίπτερα που έχουν εγκαταστήσει ΑΤΜ.
Γεγονός που επιβεβαιώνεται από τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος: Ο συνολικός αριθμός των ενεργών καρτών πληρωμών σε κυκλοφορία στο τέλος του 2021 ανήλθε σε 19,7 εκατομμύρια, αυξημένος κατά 6% σε σχέση με το 2020.
Στις επιμέρους κατηγορίες καρτών, ο αριθμός των χρεωστικών καρτών αυξήθηκε κατά 7% σε 16,8 εκατομμύρια κάρτες.
Αύξηση των ψηφιακών συναλλαγών. Αύξηση των ψηφιακών συναλλαγών
Αύξηση των ψηφιακών συναλλαγών
Αξιοσημείωτη αύξηση καταγράφηκε για πέμπτη συνεχή χρονιά στην έκδοση προπληρωμένων καρτών, οι οποίες ανήλθαν σε 1,9 εκατομμύρια, αυξημένες κατά 13%. Ο αριθμός των πιστωτικών καρτών αυξήθηκε επίσης κατά 2% σε 2,9 εκατομμύρια κάρτες.
Οι εικονικές κάρτες αυξήθηκαν κατά 7% σε 107 χιλιάδες κάρτες. Ο αυξημένος αριθμός των ηλεκτρονικών συναλλαγών φαίνεται να είναι ο κύριος λόγος για τη συνεχή αύξηση της έκδοσης προπληρωμένων και εικονικών καρτών πληρωμών.
Ο συνολικός αριθμός των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών ανήλθε σε 1,6 δισεκατομμύρια, από 1,1 δισεκατομμύρια το 2020, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση κατά 44% σε σύγκριση με το 2020.
Ο αριθμός των συναλλαγών με χρεωστικές κάρτες έφτασε τα 1,5 δισεκατομμύρια, αυξημένος κατά 48% από 1 δισεκατομμύριο το προηγούμενο έτος. Οι χρεωστικές κάρτες συνέχισαν να αποτελούν το κύριο υποκατάστατο των μετρητών, αντιπροσωπεύοντας το 92% του συνολικού αριθμού συναλλαγών με όλους τους τύπους καρτών πληρωμών.
Αξία συναλλαγών και χρήση καρτών. Αξία συναλλαγών και χρήση καρτών
Αξία συναλλαγών και χρήση καρτών
Ο αριθμός των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες ανήλθε σε 135 εκατομμύρια, από 121 εκατομμύρια το 2020, σημειώνοντας αύξηση 11%. Οι πιστωτικές κάρτες συμμετείχαν κατά 8% στο συνολικό αριθμό των συναλλαγών.
Η αξία των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών ανήλθε σε 83 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 25% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Οι χρεωστικές κάρτες αντιπροσώπευαν το 93% της συνολικής αξίας όλων των τύπων συναλλαγών με κάρτες πληρωμών, ενώ οι πιστωτικές κάρτες αντιπροσώπευαν το 7%.
Ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά κάρτα αυξήθηκε κατά 35% σε 84 συναλλαγές, από 62 συναλλαγές το προηγούμενο έτος. Η μέση αξία των συναλλαγών ανά κάρτα αυξήθηκε κατά 18% σε 4.186 ευρώ, από 3.550 ευρώ το προηγούμενο έτος.
Συνεχής στροφή προς τις ψηφιακές πληρωμές. Συνεχής στροφή προς τις ψηφιακές πληρωμές
Συνεχής στροφή προς τις ψηφιακές πληρωμές
Σύμφωνα με τα στοιχεία της cardlink, πάνω από το 90% των συναλλαγών είναι ανέπαφες, ενώ υπάρχει μια αυξανόμενη τάση για πληρωμές με χρήση smartphones. Οι Έλληνες χρησιμοποιούν τις κάρτες τους ακόμη και για συναλλαγές μικρής αξίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο δίκτυο Cardlink, το 39% (από 37% το 2020) των συνολικών συναλλαγών αφορούσε πληρωμές κάτω των 10 ευρώ, το 22% (από 20%) πληρωμές έως 5 ευρώ και το 7% (από 6%) συναλλαγές κάτω των 2 ευρώ.
Ωστόσο, οι καταναλωτές αρχίζουν να χρησιμοποιούν και άλλες μορφές ψηφιακών πληρωμών, όπως οι πληρωμές IRIS που προωθεί η ΔΙΑΣ, με τις άμεσες μεταφορές χρημάτων μεταξύ των καταναλωτών να παρουσιάζουν εξαιρετικά υψηλή.