Περιεχόμενα
Δείτε τον συναρπαστικό κόσμο του Τραχανά, του αρχαιότερου junk food και του πιο υγιεινού τροφίμου ελληνικής προέλευσης.
Αυτός ο μοναδικός τύπος ζυμαρικών, που διατίθεται σε διάφορες μορφές, κατέχει ξεχωριστή θέση τόσο στις παιδικές μας αναμνήσεις όσο και στα γκουρμέ εστιατόρια. Μάθετε για την παραδοσιακή μέθοδο παραγωγής του με αλεύρι και γάλα και εξερευνήστε τα αξιοσημείωτα οφέλη που προσφέρει στην υγεία.
Από την τόνωση των επιπέδων ενέργειας και την προώθηση του κορεσμού έως την υποστήριξη της υγείας του πεπτικού συστήματος και την παροχή βασικών βιταμινών, ο τραχανάς αξίζει πραγματικά την ιδιότητά του ως υπερτροφή με πλούσια ιστορία.
Τραχανάς: Το παλαιότερο Junk Food και το πιο υγιεινό φαγητό είναι ελληνικό
Ο τραχανάς ανήκει στις παιδικές μας αναμνήσεις, αλλά όχι μόνο εκεί- μπορεί η γιαγιά μας να μας τον μαγείρευε και γι’ αυτήν να ήταν το φάρμακο για ό,τι μας ενοχλούσε, αλλά ο τραχανάς είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό: είναι το πιο παλιό junk food, το πιο παλιό πρόχειρο φαγητό, αλλά το πιο υγιεινό φαγητό.
Είναι ένα είδος ζυμαρικών και κυκλοφορεί σε διάφορους τύπους: γλυκό ή ξινό, παχύ ή λεπτό, νηστίσιμο ή όχι. Το μαγειρεύουμε κυρίως ως σούπα, αλλά και σε πιο παχύρρευστη μορφή.
Το περίεργο είναι ότι αν και είναι παραδοσιακό ελληνικό πιάτο, δεν σερβίρεται στις ελληνικές ταβέρνες, αλλά το συναντάμε στα πιο γκουρμέ εστιατόρια.
Η ιστορία και η κατασκευή του Trahanas
Ο τραχανάς φτιάχνεται από αλεύρι και γάλα και ουσιαστικά φτιάχτηκε για να μπορούν να χρησιμοποιούν το γάλα για περισσότερο χρόνο χωρίς να χαλάει. Το αλεύρι μουλιάζονταν στο γάλα και στη συνέχεια ξηραίνονταν στον ήλιο.
Φτιάχνεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν η υψηλή θερμοκρασία κάνει το γάλα να ζυμωθεί πιο εύκολα και στη συνέχεια στεγνώνει το μείγμα γρήγορα.
Οφέλη του Trahanas για την υγεία
Αυτή η τροφή έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στη διατροφή και την επιβίωση των προγόνων μας- μάλιστα, σε πολλά μέρη της χώρας ήταν η βασική τροφή σε περιόδους πολέμου και οικονομικής δυσπραγίας.
Ωστόσο, ο τραχανάς έχει ισχυρή διατροφική αξία, γι’ αυτό και καταναλώνεται σήμερα.
Είναι πλούσιος σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και ιδιαίτερα σε β-γλυκάνη, η οποία παρέχει ενέργεια, αυξάνει τον κορεσμό και συμβάλλει στη διατήρηση χαμηλών επιπέδων χοληστερόλης. Το ξινόγαλο περιέχει επίσης γαλακτοβάκιλλους που ενισχύουν την πεπτική διαδικασία και την υγεία του πεπτικού συστήματος.
Επιπλέον, ο τραχανάς είναι καλή πηγή βιταμινών όπως η βιταμίνη Α, η Β1 και η ριβοφλαβίνη (Β2), η οποία έχει αντιγηραντικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και διεγείρει το μεταβολισμό και τη λειτουργία του εγκεφάλου.
Τέλος, είναι πλούσιο σε καροτενοειδή, ουσίες με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες που δρουν ενάντια στις ελεύθερες ρίζες.
Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Ιπποκράτης «συνταγογράφησε» την τραχανά, καθώς θα μπορούσε να ειπωθεί ότι της αξίζει η ιδιότητα της υπερτροφής.