Περιεχόμενα
Το τραγικό τέλος του “Ινδιάνου της τρύπας”, του πιο μοναχικού ανθρώπου στη Γη, χρησιμεύει ως ένα κάλεσμα αφύπνισης για την προστασία των αυτοχθόνων πληθυσμών.
Πέρασε τη μισή του ζωή σε πλήρη απομόνωση, έχοντας χάσει όλα τα μέλη της οικογένειάς του και της φυλής του, και έκανε ό,τι μπορούσε για να παραμείνει αθέατος στο δάσος του Αμαζονίου. Παρά τις προσπάθειες των αξιωματούχων να έρθουν σε επαφή, εκείνος δεν ήθελε να έρθει σε επαφή με κανέναν και ο θάνατός του σηματοδοτεί την εξαφάνιση ενός σημαντικού μέρους της ανθρώπινης ποικιλομορφίας.
Οι υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των αυτοχθόνων ζητούν να επιτραπεί στις φυλές που ζουν απομονωμένες να επιλέξουν αν θα έχουν επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο ή αν θα συνεχίσουν τη μοναχική τους ζωή.
Το τραγικό τέλος της Βραζιλίας για τον “Ινδιάνο στην τρύπα”: Ο πιο μοναχικός άνθρωπος στη Γη
Στο παρθένο δάσος του Αμαζονίου της Βραζιλίας, το τελευταίο μέλος μιας φυλής του Αμαζονίου, γνωστής ως “Ινδιάνος της τρύπας”, απεβίωσε.
Ήταν αναμφισβήτητα ο πιο μοναχικός άνθρωπος στον πλανήτη, καθώς πέρασε τη μισή του ζωή εντελώς μόνος, έχοντας χάσει όλα τα μέλη της οικογένειάς του και της φυλής του.
Ο πιο μοναχικός άνθρωπος στον κόσμο βρέθηκε νεκρός στις 23 Αυγούστου, κοντά στα σύνορα με τη Βολιβία.
Το σώμα του βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης και είχε καλυφθεί με πολύχρωμα φτερά παπαγάλου, που συμβολίζουν τη γονιμότητα, και περίμενε το τέλος μόνος του σε μια αιώρα.
Ο τελευταίος επιζών
Ο Ινδιάνος Hole ανήκε σε μια φυλή που εξαλείφθηκε από συμμορίες που κατέστρεψαν τα δάση του Αμαζονίου για να τα μετατρέψουν σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις.
Τα μέλη της φυλής δηλητηριάστηκαν από εισβολείς που τους ξεγέλασαν προσφέροντάς τους ζάχαρη δηλητηριασμένη με ποντικοφάρμακο. Οι περισσότεροι από αυτούς σκοτώθηκαν τις δεκαετίες του 1970 και 1980 από παράνομους κατασκευαστές γης, οι οποίοι κατέστρεφαν τα δάση και εξόντωναν τους Ινδιάνους για να κλέψουν τη γη τους.
Η πλήρης απομόνωσή του ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990, όταν τα τελευταία έξι μέλη της φυλής του δολοφονήθηκαν από ενόπλους.
Έκτοτε, η υπηρεσία ιθαγενών της βραζιλιάνικης κυβέρνησης FUNAI τον παρακολουθεί από απόσταση στην ιθαγενική περιοχή Tanaru, στην πολιτεία Rodonia.
Μια ζωή γεμάτη φόβο και απομόνωση
Το 1996, ένας εικονολήπτης που συνόδευε μια αποστολή του FUNAI κατέγραψε μια μοναδική εικόνα του Hole Indian. Τα μάτια του έδειχναν φόβο και κρυβόταν δίπλα σε μια φωτιά.
“Προσπαθήσαμε να ξεκινήσουμε διάλογο μαζί του και του προσφέραμε καλαμπόκι και βέλη, αλλά ήταν φοβισμένος και πολύ επιθετικός”, δήλωσε ο Marcelo dos Santos, ο οποίος συμμετείχε σε αυτή την αποστολή. “Από εκείνη τη στιγμή και μετά, ήμασταν υποχρεωμένοι να σεβαστούμε την απομόνωσή του”.
Έκτοτε, οι ερευνητές περιορίζουν τις επισκέψεις τους στο να διαπιστώνουν περιστασιακά ότι ήταν ζωντανός.
Το 2018, τραβήχτηκε μια φωτογραφία του μοναχικού Ινδιάνου που κρύβεται σε ένα μεγάλο δέντρο κρατώντας στα χέρια του ένα εργαλείο που μοιάζει με τσεκούρι. Ζούσε σε μια έκταση περίπου 8.000 στρεμμάτων, περιτριγυρισμένη από κτηνοτρόφους που καλλιεργούσαν αγελάδες και σόγια.
Προστασία των αυτοχθόνων πληθυσμών
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι περίπου 100 αυτόχθονες φυλές ζουν στα σύνορα της Βραζιλίας με το Περού και τη Βολιβία, ζώντας απομονωμένες και κινούμενες σε μικρές ομάδες που συνδέονται με οικογενειακούς δεσμούς.
Αυτές οι φυλές αποφεύγουν κάθε επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο, επειδή γνωρίζουν τις συνέπειες – θάνατο και ασθένειες.
Ο θάνατος του “Ινδιάνου στην τρύπα” θα πρέπει να λειτουργήσει ως ένα κάλεσμα αφύπνισης για την προστασία των ιθαγενών, λέει η Fiona Watson, η οποία έχει αφιερώσει πολλά χρόνια από τη ζωή της για να βοηθήσει τους ιθαγενείς.
Πιστεύει ότι “ένα πολύ σημαντικό μέρος της πλούσιας ποικιλομορφίας του ανθρώπινου είδους έχει εξαφανιστεί για πάντα”.
Διατήρηση της μοναξιάς
Ο “Ινδιάνος της τρύπας” επέδειξε “εξαιρετικό θάρρος και επιμονή” για να επιβιώσει σε πλήρη απομόνωση για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.
Οι υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των αυτοχθόνων πιστεύουν ότι οι φυλές που ζουν σε απομόνωση θα πρέπει να μπορούν να επιλέξουν αν θα έχουν επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο ή αν θα συνεχίσουν τη μοναχική τους ζωή. Λαμβάνοντας υπόψη το τρομερό τέλος της φυλής του, η αποφασιστικότητα του πιο μοναχικού ανθρώπου στον πλανήτη να μην έχει καμία επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο είναι μια απολύτως κατανοητή επιλογή.
Ο “Ινδιάνος της τρύπας” ήξερε να κυνηγάει θηράματα και να καλλιεργεί κήπους με παπάγια, μανιόκα και καλαμπόκι, τους οποίους φρόντιζε με προσοχή.
Ήξερε επίσης πώς να κρύβεται, ανοίγοντας τρύπες στη γη με είσοδο που προστατευόταν από παγίδες με αιχμηρά ξύλα. Έχουν βρεθεί 53 τέτοιες κρυψώνες.