Περιεχόμενα
- Η Τράπεζα Πειραιώς εισάγει τον ALPHA «Kneel» για τους καταναλωτές
- Επίκειται νέα οικονομική κρίση για τις ελληνικές τράπεζες;
- Αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων και προκλήσεις χρηματοδότησης
- Απαιτήσεις ΜΕΑ και κεφαλαιακή ανεπάρκεια
- Συνθήκες της αγοράς και μελλοντικές προκλήσεις
- Πρωτοβουλίες και μελλοντικές προοπτικές
- Τράπεζα Πειραιώς: Απίστευτη κίνηση για τους καταναλωτές – «Γονάτισε» ALPHA
- Τράπεζα Πειραιώς: Έρχεται νέο κραχ στις ελληνικές τράπεζες;
- Το παράδειγμα της Eurobank
- Προκλήσεις και στρατηγικές για τις ελληνικές τράπεζες
- Απαιτήσεις MREL και κεφαλαιακό έλλειμμα
- Επιπτώσεις του αυξανόμενου πληθωρισμού και των επιτοκίων της Ευρωζώνης
Η Τράπεζα Πειραιώς εισάγει τον ALPHA «Kneel» για τους καταναλωτές
Η Τράπεζα Πειραιώς εγκαινίασε μια νέα απίστευτη επιλογή για τους καταναλωτές, η οποία επιτρέπει τη μετατροπή αγορών άνω των 50 ευρώ που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες 30 ημέρες σε δόσεις. Η δυνατότητα αυτή παρέχει μια βολική εναλλακτική λύση για όσους δεν διαθέτουν πιστωτική κάρτα, επιτρέποντάς τους να κάνουν πληρωμές σε δόσεις, καταβάλλοντας αρχικά ολόκληρο το ποσό και λαμβάνοντας επιστροφή του υπολοίπου.
Μάθετε περισσότερα για την καινοτόμο αυτή λύση που προσφέρει η Τράπεζα Πειραιώς.
Επίκειται νέα οικονομική κρίση για τις ελληνικές τράπεζες;
Οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν σήμερα μια δύσκολη κατάσταση, καθώς αναζητούν επειγόντως πρόσθετα κεφάλαια από τη διεθνή αγορά. Μέχρι το τέλος του 2025, οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να αντλήσουν πάνω από 15 δισ.
ευρώ για να ανταποκριθούν στους νέους ρυθμιστικούς κανόνες για την κεφαλαιακή επάρκεια. Η απαίτηση αυτή θέτει σημαντικά χρηματοοικονομικά εμπόδια, ιδίως αν ληφθεί υπόψη το αυξανόμενο κόστος χρηματοδότησης μέσω ομολόγων στις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς. Δείτε τις πιθανές επιπτώσεις αυτού του χρηματοοικονομικού θρίλερ.
Αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων και προκλήσεις χρηματοδότησης
Απειλή για την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών γίνεται η αύξηση του κόστους χρηματοδότησης μέσω ομολόγων, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές.
Οι αβεβαιότητες της αγοράς και οι γεωπολιτικές εξελίξεις, όπως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με τις εντεινόμενες πληθωριστικές πιέσεις, αναμένεται να επηρεάσουν τις αποδόσεις των ομολόγων στο εγγύς μέλλον.
Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να πλοηγηθούν σε αυτές τις προκλήσεις, προσπαθώντας παράλληλα να ανταποκριθούν στις ελάχιστες κανονιστικές κεφαλαιακές απαιτήσεις και να διερευνήσουν στρατηγικές όπως η αύξηση των δανείων και η ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών εσόδων μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού. Εμβαθύνετε στις προκλήσεις χρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες και στις στρατηγικές τους για βιωσιμότητα.
Απαιτήσεις ΜΕΑ και κεφαλαιακή ανεπάρκεια
Οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν το σοβαρότερο πρόβλημα μεταξύ των τραπεζών της ευρωζώνης όσον αφορά την τήρηση των νέων εποπτικών κανόνων, ιδίως όσον αφορά τη δημιουργία ενός πρόσθετου κεφαλαιακού μαξιλαριού, γνωστού ως MREL.
Ανάλυση της ING εκτιμά ότι το συνολικό κεφαλαιακό έλλειμμα των τραπεζών της ευρωζώνης για την κάλυψη των απαιτήσεων MREL ανέρχεται σε 42 δισ. ευρώ, με τις ελληνικές τράπεζες να αντιστοιχούν σε 16 δισ. ευρώ (38%) του ποσού αυτού. Αν και το ποσό έχει μειωθεί ελαφρώς, οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να χρειάζονται να αντλήσουν περισσότερα από 15 δισ. ευρώ από την αγορά έως το τέλος του 2025.
Διερευνήστε τις επιπτώσεις αυτών των απαιτήσεων και τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι ελληνικές τράπεζες.
Συνθήκες της αγοράς και μελλοντικές προκλήσεις
Ο αυξανόμενος πληθωρισμός, οι αναμενόμενες αυξήσεις των επιτοκίων της ευρωζώνης και η λήξη του έκτακτου προγράμματος αγοράς τίτλων της ΕΚΤ συμβάλλουν στη συνεχή αύξηση των αποδόσεων των τραπεζικών ομολόγων.
Οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στις μελλοντικές προσπάθειες έκδοσης ομολόγων, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων που είναι κατάλληλα για κάλυψη MREL γίνονται ακριβότερες. Η απόσυρση των έκτακτων μέτρων χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής και η ανάγκη έκδοσης ομολόγων για την κάλυψη εποπτικών απαιτήσεων προσθέτουν περαιτέρω επιβαρύνσεις.
Μείνετε ενήμεροι για τις συνθήκες της αγοράς και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ελληνικές τράπεζες.
Πρωτοβουλίες και μελλοντικές προοπτικές
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες για την κάλυψη των ελάχιστων απαιτήσεων για τα ίδια κεφάλαια και τις επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL) έως το τέλος του 2025.
Οι πρωτοβουλίες αυτές περιλαμβάνουν την έκδοση ομολόγων Tier 2, πράσινων ομολόγων και ομολόγων χωρίς εξασφαλίσεις πρώτης βαθμίδας. Μελλοντικά, αναμένεται επιτάχυνση των εκδόσεων ομολόγων χωρίς εξασφαλίσεις υψηλής εξασφάλισης, καθώς οι τράπεζες προσαρμόζονται στο πλαίσιο MREL.
Δείτε τις τελευταίες εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων των εκδόσεων ομολόγων και των τάσεων στις αποδόσεις των ελληνικών τραπεζικών ομολόγων.
Τράπεζα Πειραιώς: Απίστευτη κίνηση για τους καταναλωτές – «Γονάτισε» ALPHA
Η Τράπεζα Πειραιώς εισάγει μια νέα επιλογή για τους καταναλωτές, επιτρέποντας τη μετατροπή αγορών άνω των 50 ευρώ εντός των τελευταίων 30 ημερών σε δόσεις.
Η δυνατότητα αυτή παρέχει μια εναλλακτική λύση για όσους δεν διαθέτουν πιστωτική κάρτα, επιτρέποντάς τους να κάνουν πληρωμές σε δόσεις, καταβάλλοντας αρχικά ολόκληρο το ποσό και στη συνέχεια λαμβάνοντας επιστροφή του υπολοίπου. Η τράπεζα θα παρακρατήσει την πρώτη δόση και θα την καλύψει απευθείας από τα ίδια κεφάλαια του πελάτη, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα χρηματοδοτηθεί μέσω δανείου, κατόπιν έγκρισης.
Τράπεζα Πειραιώς: Έρχεται νέο κραχ στις ελληνικές τράπεζες;
Οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν σήμερα μια δύσκολη κατάσταση, καθώς αναζητούν επειγόντως χρηματοδοτικούς πόρους.
Για να συμμορφωθούν με τους νέους ρυθμιστικούς κανόνες σχετικά με την κεφαλαιακή επάρκεια, οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να αντλήσουν πάνω από 15 δισ. ευρώ σε πρόσθετα κεφάλαια μέχρι το τέλος του 2025. Η απαίτηση αυτή αποτελεί σημαντική οικονομική επιβάρυνση, ιδίως αν ληφθεί υπόψη το αυξανόμενο κόστος χρηματοδότησης μέσω ομολόγων στις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς.
Το παράδειγμα της Eurobank
Η πρόσφατη έκδοση προνομιούχων ομολόγων υψηλής εξασφάλισης της Eurobank καταδεικνύει τον αγώνα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες. Ενώ η τράπεζα συγκέντρωσε με επιτυχία προσφορές ύψους 650 εκατ.
ευρώ, το επιτόκιο της έκδοσης εκτινάχθηκε στο 4,375%, σχεδόν διπλάσιο από το επιτόκιο παρόμοιας έκδοσης ομολόγων πέρυσι. Το κλιμακούμενο κόστος χρηματοδότησης των ομολόγων έχει ήδη χαρακτηριστεί ως απειλή για την κερδοφορία των τραπεζών.
Προκλήσεις και στρατηγικές για τις ελληνικές τράπεζες
Οι ελληνικές τράπεζες αναμένουν υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης λόγω των αβεβαιοτήτων της αγοράς, με δυνητικό αντίκτυπο στην έκδοση τίτλων για την κάλυψη των ελάχιστων εποπτικών κεφαλαιακών απαιτήσεων.
Για να αντισταθμίσουν αυτές τις πιέσεις, οι τράπεζες διερευνούν διάφορες προσεγγίσεις, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του δανεισμού, της μείωσης των προβλέψεων για μη εξυπηρετούμενα δάνεια, του ψηφιακού μετασχηματισμού για την ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών εσόδων και της εξισορρόπησης του κόστους χρηματοδότησης με άλλα μέσα.
Απαιτήσεις MREL και κεφαλαιακό έλλειμμα
Οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν τη σημαντικότερη πρόκληση μεταξύ των τραπεζών της ευρωζώνης όσον αφορά την τήρηση των νέων εποπτικών κανόνων, ιδίως όσον αφορά τη δημιουργία πρόσθετου κεφαλαιακού μαξιλαριού (MREL) για πιθανά σενάρια εκκαθάρισης.
Σύμφωνα με ανάλυση της ING, οι ελληνικές τράπεζες ευθύνονται για το 38% του εκτιμώμενου συνολικού κεφαλαιακού ελλείμματος των 42 δισ. ευρώ στις τράπεζες της ευρωζώνης για την κάλυψη των απαιτήσεων MREL. Αν και το ποσό έχει μειωθεί ελαφρώς, οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να χρειάζονται να αντλήσουν περισσότερα από 15 δισ. ευρώ από την αγορά έως το τέλος του 2025.
Επιπτώσεις του αυξανόμενου πληθωρισμού και των επιτοκίων της Ευρωζώνης
Η αύξηση του πληθωρισμού και η αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων της ευρωζώνης, σε συνδυασμό με τη λήξη του έκτακτου προγράμματος αγοράς τίτλων της ΕΚΤ, συμβάλλουν στην αύξηση του κόστους άντλησης κεφαλαίων για τις ελληνικές τράπεζες.
Οι παράγοντες αυτοί αποτυπώνονται στο διάγραμμα της Τράπεζας της Ελλάδος, το οποίο καταδεικνύει τη συνεχή αύξηση των αποδόσεων των τραπεζικών ομολόγων.
Η ΤτΕ τονίζει ότι οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων που είναι κατάλληλες για την κάλυψη των απαιτήσεων MREL καθιστούν ακριβότερες τις μελλοντικές προσπάθειες έκδοσης ομολόγων, ενώ οι γεωπολιτικές εξελίξεις και οι εντεινόμενες πληθωριστικές πιέσεις ενδέχεται να επηρεάσουν περαιτέρω τις αποδόσεις των ομολόγων.