Τραπεζικά μυστικά: Κρυφή αύξηση και έλεγχοι της IRS

Δείτε την κρυφή αύξηση των επιτοκίων δανείων και καταθέσεων από την οποία επωφελήθηκαν οι τράπεζες. Εξερευνήστε την αλήθεια για τις καταθέσεις και τις επιπτώσεις των ελέγχων της IRS στο τραπεζικό σύστημα.

Τραπεζικά μυστικά: Κρυφή αύξηση και έλεγχοι της IRS>

Περιεχόμενα

  1. Τράπεζες και καταθέσεις: Η αλήθεια πίσω από τους ελέγχους της IRS
  2. Τράπεζες: Αποκαλύπτοντας την κρυφή αύξηση των επιτοκίων δανείων και καταθέσεων
  3. Τα νοικοκυριά υποφέρουν καθώς τα επιτόκια εκτοξεύονται
  4. Καταθέσεις: Αποκαλύπτοντας την αλήθεια για τα τραπεζικά υπόλοιπα
  5. Προφίλ καταθέτη και κατανομή υπολοίπων
  6. Φορολογικοί έλεγχοι: Ο ρόλος των τραπεζών στην ανταλλαγή πληροφοριών
  7. Εκσυγχρονισμός των φορολογικών ελέγχων μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού

Τράπεζες και καταθέσεις: Η αλήθεια πίσω από τους ελέγχους της IRS

Αποκαλύψτε την κρυφή αύξηση των επιτοκίων δανείων και καταθέσεων που έχει αφήσει τα νοικοκυριά να ασφυκτιούν, ενώ οι τράπεζες αποκομίζουν κέρδη ρεκόρ.

Παράλληλα, μάθετε την αλήθεια για τις καταθέσεις και τις επιπτώσεις των ελέγχων της IRS στο τραπεζικό σύστημα.

Τον Απρίλιο, η «ψαλίδα» μεταξύ των επιτοκίων δανείων και καταθέσεων διευρύνθηκε, με αποτέλεσμα τα σημαντικά κέρδη των τραπεζών.

Παρά το γεγονός ότι το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων έφτασε στο υψηλότερο σημείο του, στο 0,25%, ωχριά σε σύγκριση με την εκτίναξη των επιτοκίων των δανείων. Οι τράπεζες απολάμβαναν κέρδη ρεκόρ 5,6%, ενώ τα νοικοκυριά αντιμετώπισαν επιδείνωση των επιτοκίων σε διάφορες κατηγορίες.

Εξετάζοντας τα στοιχεία του Απριλίου 2022, τα καταναλωτικά δάνεια έγιναν ακριβότερα κατά 2,80% και τα ενυπόθηκα δάνεια με ρυθμιζόμενο επιτόκιο εκτινάχθηκαν κατά 69,17%, επιβαρύνοντας περαιτέρω τα νοικοκυριά.

Το περιθώριο επιτοκίου, που αντιπροσωπεύει τα κέρδη των τραπεζών, εκτινάχθηκε κατά 36,59%.

Μελετήστε την αλήθεια για τις καταθέσεις, καθώς τα αναλυτικά στοιχεία του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) αποκαλύπτουν μια διαφορετική εικόνα. Οι τραπεζικές καταθέσεις στην Ελλάδα ανήλθαν σε 191,87 δισ.

ευρώ στο τέλος του 2022, με αύξηση 6,61% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Οι μικροκαταθέτες, που διατηρούν καταθέσεις έως 1.000 ευρώ, αποτελούν το 72,5% του συνόλου των καταθετών, ενώ οι μεγάλες καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ σημείωσαν σημαντική αύξηση το 2022.

Επιπλέον, η σύνδεση των φορολογικών αρχών με τις τράπεζες αναδεικνύει τον ψηφιακό μετασχηματισμό των φορολογικών ελέγχων, με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση της φορολογικής απάτης και του λαθρεμπορίου.

Καθώς οι φορολογικές αρχές εγκαθιδρύουν σύνδεση σε πραγματικό χρόνο με το τραπεζικό σύστημα, κάθε τραπεζική συναλλαγή θα παρακολουθείται στενά, δίνοντας τη δυνατότητα στην Εφορία να αντλεί δεδομένα για στοχευμένα φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Μέσω αυτού του ψηφιακού μετασχηματισμού, οι φορολογικοί έλεγχοι θα εκσυγχρονιστούν, επιτρέποντας τη μέγιστη αξιοποίηση των δεδομένων και την ανάπτυξη μηχανισμών λήψης αποφάσεων με βάση τα δεδομένα.

Η μεταρρύθμιση επικεντρώνεται στον εκσυγχρονισμό των κρίσιμων πληροφοριακών συστημάτων, τη διασύνδεση με το χρηματοπιστωτικό σύστημα και την αυτοματοποίηση των διαδικασιών για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας στην καταπολέμηση της φορολογικής απάτης. Με αυτές τις αλλαγές, ο έλεγχος των τραπεζών από την IRS θα γίνει πιο άμεσος και ολοκληρωμένος, προωθώντας τελικά τη διαφάνεια και τη συμμόρφωση στο χρηματοπιστωτικό τοπίο.

Τράπεζες: Αποκαλύπτοντας την κρυφή αύξηση των επιτοκίων δανείων και καταθέσεων

Τον Απρίλιο, το χάσμα μεταξύ των επιτοκίων δανείων και καταθέσεων διευρύνθηκε, με αποτέλεσμα να προκύψουν σημαντικά κέρδη για τις τράπεζες.

Ενώ το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων έφτασε στο υψηλότερο σημείο του, στο 0,25%, ωχριά σε σύγκριση με τα επιτόκια των δανείων. Οι τράπεζες σημείωσαν κέρδη ρεκόρ ύψους 5,6%.

Τα νοικοκυριά υποφέρουν καθώς τα επιτόκια εκτοξεύονται

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τα νοικοκυριά, με τα επιτόκια να επιδεινώνονται σε διάφορες κατηγορίες. Οι απλές καταθέσεις μίας ημέρας αποδίδουν πλέον ένα πενιχρό επιτόκιο 0,02%, ενώ το μέσο καταναλωτικό δάνειο φέρει επιτόκιο 15,03%.

Τα ενυπόθηκα δάνεια, από την άλλη πλευρά, έχουν μέσο επιτόκιο 4,06%.

Συγκρίνοντας τα στοιχεία με τον Απρίλιο του 2022, τα καταναλωτικά δάνεια έχουν ακριβύνει κατά 2,80%, ενώ τα ενυπόθηκα δάνεια με ρυθμιζόμενο επιτόκιο έχουν εκτοξευθεί κατά 69,17%.

Το περιθώριο επιτοκίου, το οποίο αντιπροσωπεύει το κέρδος των τραπεζών, έχει εκτιναχθεί κατά 36,59% από τον Απρίλιο του 2022.

Καταθέσεις: Αποκαλύπτοντας την αλήθεια για τα τραπεζικά υπόλοιπα

Σε αντίθεση με τη δημόσια αντίληψη, τα τραπεζικά στοιχεία αποκαλύπτουν μια διαφορετική εικόνα των καταθέσεων στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ), οι συνολικές καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων ανήλθαν σε 191,87 δισ. ευρώ στο τέλος του 2022, σημειώνοντας αύξηση 6,61% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Από το σύνολο αυτό, τα 134,03 δισ. ευρώ αποτελούνται από καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 57,84 δισ. ευρώ αντιπροσωπεύουν μη εγγυημένες επιλέξιμες καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι καταθέσεις στην Ελλάδα είναι εγγυημένες έως 100.000 ευρώ ανά καταθέτη.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι μεγάλες καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ παρουσίασαν σημαντικότερη αύξηση το 2022, καθώς αυξήθηκαν κατά 13,9% ή κατά περίπου 7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, από την άλλη πλευρά, αυξήθηκαν κατά 3,79% ή περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ κατά την ίδια περίοδο.

Προφίλ καταθέτη και κατανομή υπολοίπων

Οι μικροκαταθέτες, που διατηρούν καταθέσεις έως 1.000 ευρώ, αντιπροσωπεύουν το 72,5% του συνόλου των καταθετών.

Οι καταθέτες με υπόλοιπα από 1.001 έως 5.000 ευρώ αντιπροσωπεύουν το 12,4%, ενώ εκείνοι με υπόλοιπα μεταξύ 5.001 και 50.000 ευρώ αποτελούν το 13%.

Μόνο ένα μικρό ποσοστό των καταθετών, 1,4%, έχει υπόλοιπα μεταξύ 50.001 και 100.000 ευρώ, και μόλις το 0,7% των καταθετών έχει καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Φορολογικοί έλεγχοι: Ο ρόλος των τραπεζών στην ανταλλαγή πληροφοριών

Οι ελληνικές φορολογικές αρχές ενισχύουν τη σύνδεσή τους με τις τράπεζες σε πραγματικό χρόνο για τη βελτίωση των φορολογικών ελέγχων και την καταπολέμηση της φορολογικής απάτης.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των φορολογικών ελέγχων, που περιλαμβάνεται στο Ταμείο Ανάκαμψης, αποσκοπεί στην ενίσχυση της ψηφιακής υποδομής της φορολογικής αρχής για την αποτελεσματική ανάλυση δεδομένων και την παρακολούθηση των οικονομικών συναλλαγών.

Η μεταρρύθμιση θα επιτρέψει στις φορολογικές αρχές να έχουν άμεση πρόσβαση σε δεδομένα τραπεζικών λογαριασμών, διευκολύνοντας τον αποτελεσματικότερο έλεγχο και τη λήψη αποφάσεων βάσει δεδομένων.

Στόχος είναι η μεγιστοποίηση της χρήσης των δεδομένων για την καταπολέμηση της φορολογικής απάτης και του λαθρεμπορίου.

Εκσυγχρονισμός των φορολογικών ελέγχων μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού

Μέσω της πρωτοβουλίας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, η φορολογική αρχή θα εκσυγχρονίσει τα κρίσιμα πληροφοριακά της συστήματα και θα δημιουργήσει ένα νέο περιβάλλον επιχειρηματικής ευφυΐας και ανάλυσης δεδομένων.

Το σύστημα myDATA, το οποίο συλλέγει δεδομένα οικονομικών συναλλαγών, θα ενεργοποιηθεί πλήρως.

To top