Περιεχόμενα
Ζήστε μια πραγματική περίπτωση ασθενούς με βρογχοκήλη και έλκη πίεσης. Κατανοήστε τα αίτια, τη διάγνωση και τις θεραπευτικές επιλογές για την κατάσταση αυτή. Ενημερωθείτε από την εμπειρία του χειρουργού θυρεοειδούς και ενδοκρινών αδένων Γεώργιου Σακοράφα.
Δείτε τις επιπτώσεις της βρογχοκήλης σε παρακείμενα ανατομικά στοιχεία, όπως η τραχεία, ο οισοφάγος και τα νεύρα. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι απαραίτητη για την ανακούφιση των συμπτωμάτων και την αποκατάσταση της υγείας. Αποκτήστε γνώσεις από έναν εξειδικευμένο επαγγελματία στη χειρουργική του θυρεοειδούς και των ενδοκρινών αδένων.
Βρογχοκήλη και έλκη πίεσης – Περίπτωση πραγματικού ασθενούς –.
Βρογχοκήλη και έλκη πίεσης – Περίπτωση πραγματικού ασθενούς –
Τι είναι η βρογχοκήλη.
Τι είναι η βρογχοκήληΟ όρος «βρογχοκήλη» περιγράφει τη διόγκωση του θυρεοειδούς αδένα. Όταν ο διογκωμένος θυρεοειδής αδένας είναι υπερδραστήριος, δηλαδή όταν ο υπερθυρεοειδισμός συνυπάρχει με τη διόγκωση του θυρεοειδούς, η βρογχοκήλη περιγράφεται ως «τοξική».
Όταν η λειτουργία του διογκωμένου θυρεοειδούς αδένα παραμένει φυσιολογική, η βρογχοκήλη χαρακτηρίζεται ως «απλή μη τοξική». Η διόγκωση του θυρεοειδούς μπορεί να είναι ομοιόμορφη, οπότε η βρογχοκήλη χαρακτηρίζεται ως «διάχυτη». Όταν η διόγκωση του θυρεοειδούς οφείλεται στην παρουσία οζιδίων, η βρογχοκήλη περιγράφεται ως «οζώδης» ή «πολυοζώδης».
Εμπειρία του χειρουργού θυρεοειδούς και ενδοκρινών αδένων Γεώργιου Σακοράφα.
Εμπειρία του χειρουργού θυρεοειδούς και ενδοκρινών αδένων Γεώργιου Σακοράφα
Η εμπειρία του χειρουργού θυρεοειδούς και ενδοκρινών αδένων Γεώργιου Σακοράφα στη χειρουργική θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών (θυρεοειδεκτομή με ή χωρίς λεμφαδενεκτομή, παραθυρεοειδεκτομή) αντανακλάται τόσο σε κλινικό όσο και σε ακαδημαϊκό/ερευνητικό επίπεδο.
Βρογχοκήλη.
Βρογχοκήλη
Οζίδια θυρεοειδούς.
Ολική θυρεοειδεκτομή.
Υπερθυρεοειδισμός.
Βρογχοκήλη και έλκη πίεσης – Παρουσίαση ασθενούς.
Βρογχοκήλη και έλκη πίεσης – Παρουσίαση ασθενούς
Ο ασθενής ηλικίας 62 ετών προσήλθε για χειρουργική θεραπεία πολυοζώδους βρογχοκήλης. Ο ασθενής αναφέρει αίσθηση ξένου σώματος και βάρους στον αυχένα, με περιστασιακή δυσκολία στην αναπνοή και ελαφρά δυσφαγία (δυσκολία στην κατάποση).
Βρογχοκήλη – Διάγνωση.
Βρογχοκήλη – Διάγνωση
Το υπερηχογράφημα έδειξε σημαντική διόγκωση του θυρεοειδούς αδένα λόγω της παρουσίας πολλαπλών όζων διάσπαρτων και στους δύο λοβούς.
Το πιο σημαντικό είναι η αύξηση του μεγέθους του αριστερού λοβού που καταλαμβάνεται από έναν μεγάλο όζο με μέγιστη διάμετρο ~50 mm, ενώ ένας μικρότερος όζος (39 mm) απεικονίζεται στον δεξιό λοβό. Και οι δύο όζοι ταυτοποιήθηκαν ως Bethesda II κατά την αναρρόφηση με λεπτή βελόνα (FNA) (υπερπλαστικοί αδενωματώδεις όζοι με την παρουσία λίγων κυττάρων με οξεόφιλη μεταπλασία, κύτταρα Hürthle).
Ο θυρεοειδής αδένας (ιδίως ο αριστερός λοβός) είναι βυθισμένος στο ανώτερο πρόσθιο μεσοθωράκιο (βυθισμένη βρογχοκήλη). Ο μεγάλος βαθμός διόγκωσης του αριστερού λοβού ασκεί πίεση στην παρακείμενη τραχεία και τον οισοφάγο.
Βρογχοκήλη και φαινόμενα πίεσης. Εμφανής μετατόπιση της τραχείας προς τα δεξιά (κίτρινο βέλος) – η μέση γραμμή επισημαίνεται με τη διακεκομμένη κάθετη γραμμή.
Βρογχοκήλη και φαινόμενα πίεσης. Εμφανής μετατόπιση της τραχείας προς τα δεξιά (κίτρινο βέλος) – η μέση γραμμή επισημαίνεται με τη διακεκομμένη κάθετη γραμμή.Βρογχοκήλη και φαινόμενα πίεσης. -Υπολογιστική τομογραφία – εγκάρσια τομή. Ο διογκωμένος αριστερός λοβός (κίτρινο βέλος) ωθεί την τραχεία (κόκκινο βέλος) προς τα δεξιά της μέσης γραμμής (διακεκομμένη μπλε γραμμή).
Βρογχοκήλη και φαινόμενα πίεσης. -Υπολογιστική τομογραφία – εγκάρσια τομή. Ο διογκωμένος αριστερός λοβός (κίτρινο βέλος) ωθεί την τραχεία (κόκκινο βέλος) προς τα δεξιά της μέσης γραμμής (διακεκομμένη μπλε γραμμή).Θεραπεία της βρογχοκήλης – θυρεοειδεκτομή.
Θεραπεία της βρογχοκήλης – θυρεοειδεκτομή
Ο ασθενής υποβλήθηκε σε ολική θυρεοειδεκτομή μέσω εγκάρσιας αυχενικής τομής υπό γενική αναισθησία. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης επιβεβαιώθηκαν τα ευρήματα της προεγχειρητικής εξέτασης.
Η επέμβαση εξελίχθηκε με αρκετή δυσκολία λόγω των αυξημένων διαστάσεων κυρίως του αριστερού λοβού και της βύθισης του θυρεοειδούς στο ανώτερο πρόσθιο μεσοθωράκιο. Δεν παρατηρήθηκαν μακροσκοπικά ύποπτοι ή παθολογικοί λεμφαδένες στο κεντρικό διαμέρισμα του τραχήλου.
Η οπτική αναγνώριση και προστασία των νεύρων του παλίνδρομου λαρυγγικού αμφορέα ήταν παρούσα καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.
Η χειρουργική επέμβαση κύλησε ομαλά. Η γενική αναισθησία και η.