Υπολογίστε το Δώρο Πάσχα 2023 για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα

Μάθετε για το Δώρο Πάσχα 2023 για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα. Μάθετε πότε θα καταβληθεί και υπολογίστε το ποσό που δικαιούστε εδώ.

Υπολογίστε το Δώρο Πάσχα 2023 για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα>

Περιεχόμενα

  1. Δώρο Πάσχα 2023: Υπολογίστε ΕΔΩ πόσα χρήματα δικαιούστε –
  2. Δώρο Πάσχα 2023: Χαρά στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, καθώς θα πληρωθούν το δώρο Πάσχα!
  3. υπολογισμός: Μπόνους Πάσχα 2023

Μάθετε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το δώρο του Πάσχα στην Ελλάδα για το 2023. Όλοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα δικαιούνται το δώρο αυτό, το οποίο καταβάλλεται σε μετρητά πριν από τη Μεγάλη Τετάρτη.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε πώς να υπολογίσετε το ποσό που δικαιούστε και τι πρέπει να κάνετε αν ο εργοδότης σας δεν το καταβάλει. Να θυμάστε ότι το δώρο του Πάσχα δεν μπορεί να καταβληθεί σε είδος, οπότε βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τα δικαιώματά σας και υπολογίστε τα δικαιώματά σας σήμερα!.

Δώρο Πάσχα 2023: Υπολογίστε ΕΔΩ πόσα χρήματα δικαιούστε –

Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα είναι εγγυημένο ότι θα λαμβάνουν το Δώρο του Πάσχα κάθε χρόνο μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη, η οποία πέφτει φέτος στις 12 Απριλίου.

Το δώρο αυτό, μαζί με το Δώρο Χριστουγέννων, καταβάλλεται μόνο σε μετρητά και ποτέ σε είδος. Εάν ένας εργοδότης παραβιάζει αυτόν τον κανόνα, ο εργαζόμενος μπορεί να υποβάλει καταγγελία στην αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όλοι οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης από οποιονδήποτε εργοδότη δικαιούνται δώρο Πάσχα.

Το επίδομα αυτό, όπως και το επίδομα αδείας, ισούται με το ήμισυ του μηνιαίου μισθού του εργαζομένου.

Δώρο Πάσχα 2023: Χαρά στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, καθώς θα πληρωθούν το δώρο Πάσχα!

Το δώρο του Πάσχα καταβάλλεται τη Μεγάλη Τετάρτη. Οι εισφορές στον ΕΦΚΑ (ΙΚΑ) και ο Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών οφείλονται όταν ο εργοδότης καταβάλλει αυτό το δώρο.

Ο εργοδότης μπορεί να επιλέξει να καταβάλει το Δώρο Πάσχα νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία.

Εάν ένας εργοδότης δεν καταβάλει εγκαίρως το δώρο Πάσχα, οι εργαζόμενοι ή/και τα συνδικάτα μπορούν να υποβάλουν καταγγελία στην αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας.

Στη συνέχεια, η καταγγελία διαβιβάζεται στην Εισαγγελία για την άσκηση ατομικής δίωξης κατά του εργοδότη. Προωθείται επίσης στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση αυτόματης διαδικασίας.

Οι εργαζόμενοι ή/και τα συνδικάτα τους έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν καταγγελία απευθείας στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσουν την εφαρμογή της αυτόματης διαδικασίας.

Η καταγγελία θα πρέπει να περιλαμβάνει τα στοιχεία της εταιρείας και τη διεύθυνση κατοικίας του εργοδότη, αν είναι δυνατόν, καθώς η αυτόματη διαδικασία διαρκεί 48 ώρες.

Σε κάθε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής του δώρου Πάσχα, οι Κοινωνικοί Επιθεωρητές Εργασίας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας του Σ.ΕΠ.Ε.

υποχρεούνται να παρεμβαίνουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους και έχοντας πλήρη ετοιμότητα για τη διενέργεια της αυτόφωρης διαδικασίας και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.

υπολογισμός: Μπόνους Πάσχα 2023

Το Πασχαλινό επίδομα υπολογίζεται με βάση τον τρόπο αμοιβής των εργαζομένων, είτε αυτοί αμείβονται με ημερομίσθιο είτε με μισθό. Η περίοδος για την οποία υπολογίζεται το δώρο αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου έως τις 30 Απριλίου κάθε έτους.

Εάν η σχέση εργασίας διαρκεί για ολόκληρη την περίοδο, ο εργαζόμενος δικαιούται να λάβει το ήμισυ του μηνιαίου μισθού του εάν αμείβεται με μισθό και 15 ημερομίσθια εάν αμείβεται με ημερομίσθιο.

Εάν η σχέση εργασίας δεν διήρκεσε για ολόκληρο το προαναφερθέν χρονικό διάστημα, ο εργαζόμενος δικαιούται να λάβει ένα ποσοστό μπόνους που υπολογίζεται ως εξής.

  • Στην περίπτωση μισθωτού, ποσό ίσο με το 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο για μισθωτούς για κάθε 8 (οκτώ) ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της σχέσης εργασίας.
  • Εάν η σχέση εργασίας διαρκεί λιγότερο από οκτώ ημέρες, ο εργαζόμενος δικαιούται αντίστοιχο κλάσμα για το Δώρο Πάσχα.

Εκτός από την περίπτωση που η εργασία εκτελέστηκε χωρίς διακοπή καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου από την 1η Ιανουαρίου έως τις 30 Απριλίου, όλες οι ημέρες κατά τις οποίες ο εργαζόμενος απουσιάζει νόμιμα από την εργασία του περιλαμβάνονται στην περίοδο αυτή.

Όσον αφορά την απουσία των εργαζομένων λόγω ασθένειας, η περίοδος για τον υπολογισμό του δώρου Πάσχα περιλαμβάνει την «τριήμερη αναρρωτική άδεια», δηλαδή την περίοδο απουσίας κατά την οποία δεν καταβάλλεται επίδομα ασθενείας, ενώ αφαιρούνται οι περίοδοι κατά τις οποίες καταβάλλεται επίδομα ασθενείας από τον ασφαλιστικό φορέα. Για παράδειγμα, εάν ένας εργαζόμενος.

To top